• screen 3

   

   

 • screen 2


   

 • screen 2


   

 • screen 3

   

   

 • screen 3

   

   

 • screen 3

   

   

 • screen 3

   

   

Neka reč više o našoj šljivovici

Datum poslednjeg ažuriranja: 03.07.2013

Rakija šljivovica Junkovčanka dolazi iz našeg voćnjaka sa blagih padina ustalasane „Srpske Toskane“ - Šumadije , srca Srbije udaljena nekih 80 kilometara južno od prestonice Beograda.

Voćnjaci iz kojih potiče Junkovčanka nalaze se u srcu srca. U centru Šumadije blizu nevelike varošice Topole.

Topola je kultno istorijsko mesto za sve Srbe  jer je to kolevka moderne Srbije i kraljevske dinastije Karadjordjević.

Brdo Oplenac sa velelepnom zagrobnom crkvom Kradjordjevića na porodičnom imanju okružena vinogradima i  i vinarijom poslednjih srpskih kraljeva dominira varošicom i celom okolinom.

U toj regiji već nekoliko stotina godina tradicionalno se uzgaja jedinstvena domaća sorta šljive iz koje je nastajala čuvena i rado konzumirana rakija šljivovica koja je postala nacionalno piće Srba.

Slatki i mirisni plodovi šljive„Čačansaka rodna“ nastali su dugogodišnnim odabiranjem  i ukrštanjem najboljih genetskih osobina potrebnih za nastanak vrhunske rakije.U njoj je sunce juga uspelo da objedini slast i mirise prirode i najbolje iskaže jedinstvenost geografskog položaja i nadmorske visine regije Šumadije.

Pored „Čačanke“ za kupažu koristimo i jednu staru autohtonu sortu šljive čije je narodno ime „crvenjača“ ili „ranka“.To je šljiva sa neobičnom i veoma jakom prepoznatljivom aromom i bojom , dosta je retka, slabije radja i nije tako izdašna ,ali je zbog svoje arome nezaobilazna za dobijanje vrhunske šljivovice.

Vekovno iskustvo u proizvodnji rakije sjedinjeno sa modernim saznanjima o selekciji ploda, obradi, vrenju i destilaciji donelo je rakiju vrhunskog kvaliteta.

Mi koristimo  isključivo zdrav i potpuno zreo plod koji se odmah po branju odvaja od koštice i odlaže na vrenje uz pomoć selektovanih sojeva kvasca koji iz ploda izvlače maksimum poželjnih aroma i daju optimalnu količinu alkohola isključivo voćnog porekla.

Po završetku procesa vrenja sledi destilacija i redestilacija na tradicionalan način u bakarnom kazanu za koji vlada mišljenje, proizašlo iz vekovnog iskustva, da samo takav kazan za destilaciju može da podari „pravu“ šljivovicu. I zaista rakija koja se industrijski proizvodi u velikim čeličnim kazanima nema tu prepoznatljivu „notu“ tradicionalne šljivovice.

Po receptu više generacija posle pečenja šljivovicu stavljamo na  odležavanje i to isključivo u hrastovinu iz okoline našeg podruma. Sazrevanje traje od jedne do nekoliko godina. Rakiju koja je sazrevala jednu godinu obično kupažiramo sa starijim rakijam u odredjenom odnosu i uz dodatak  „ranke“dobijamo ovaj porodični brend „Junkovčanka“ šljivovice.

Pored ove imamo i arhivske šljivovice stare 5 i 10 godina.

Na kraju možemo samo da Vam poželimo da je okusite uz tradicionalno „Na zdravlje“